Categorie

Videomarketing: the dancing queen

In de afgelopen 10 jaar zijn steeds minder mensen lineair tv gaan kijken. Grote bevolkingsgroepen met de jongeren voorop besteden inmiddels al ruim de helft van hun kijktijd aan videocontent op YouTube, Netflix, Videoland en apps van de traditionele tv-zenders. Dat reclame op tv steeds vaker wordt vervangen of aangevuld met videomarketing is dus zeker geen verrassing.

Dit biedt nieuwe mogelijkheden, vooral ook voor kleinere bedrijven en organisaties, die vroeger onvoldoende budget hadden voor dure tv-commercials.

In onze blog over TikTok hebben we al onderschreven, dat je geen grote budgetten nodig hebt om jezelf origineel voor de lens te zetten. Niet voor niks is dit platform hierdoor in enkele jaren sky-high gegaan. Wist je dat in 2021 wereldwijd 167 miljoen gebruikers per minuut filmpjes keken?

Maar ook op YouTube, Instagram, Facebook en overige sociale media wordt het publiek voor video’s steeds omvangrijker en wordt er ook frequenter gekeken. Scroll jij ook vaak terug op Facebook of Instagram, als je bewegende beelden voorbij ziet komen? Er wordt vaak gezegd: content is king! Wij geven daar vandaag een twist aan en presenteren: videocontent is ‘the dancing queen’!

Wat videomarketing voor jou kan betekenen, is niet in een blog samen te vatten. Daarom beperken we ons voor dit moment om de verschillende video varianten te benoemen en gaan we daarna de laatste in de rij meer in detail bekijken.

We onderscheiden 9 soorten clips:

  1. Imago of branding video’s

Video’s voor branding zijn bedoeld om het imago van een persoon, merk of organisatie op een positieve manier te presenteren, zodat het kijkende publiek hiermee kennismaakt en vertrouwd wordt. Een subcategorie hiervan is employer branding, bedoeld om bij te dragen aan je aantrekkelijkheid als werkgever.

  1. Trailers

Deze variant is bedoeld om je kort en pakkend nieuwsgierig te maken om naar een langere video of volledige film te gaan kijken. De trailer wordt veel gebruikt voor promotie van bioscoopfilms, aanbod op streamingdiensten en games. Een korte trailer van meestal een toekomstige film of game noemen we een teaser.

  1. Productvideo’s

Met productvideo’s wordt geïnformeerd over design, uitgebreide mogelijkheden, technische specificaties, gebruiksgemak, enz. van producten. Hiermee kunnen (potentiële) klanten op een feitelijke manier overtuigt worden. Deze clips zijn meestal niet zo spectaculair als reclamespotjes.

  1. Review-videos

In deze video’s wordt getest hoe het product werkt. Ze lijken dus op productvideo’s, maar laten vooral een persoonlijke, subjectieve ervaring zien van een specifieke gebruiker. Dat kan bijvoorbeeld een deskundige, journalist of influencer zijn.

  1. Tutorials

Hiermee brengen bedrijven of klanten onder de aandacht hoe je een product op de juiste manier kunt gebruiken met bijvoorbeeld speciale functies en gebruiksgemak. Je wordt dus op een visueel onderhoudende manier vertrouwd gemaakt met het artikel.

  1. Unboxing video’s

Dit zijn video’s, waarin het product letterlijk wordt uitgepakt. Het gaat hierbij meestal om noviteiten die pas kort of binnenkort verkrijgbaar zijn. Er wordt vooral ingezoomd op de ervaring van de uitpakker die het product voor het eerst in het echt ziet en vastpakt. Voor de kijker is dat ook vaak een eerste kennismaking met de inhoud van de doos. Spannend!

  1. Interviews

Bij video’s met een interview zijn tenminste twee personen aan het woord en wordt in ieder geval de geïnterviewde ook in beeld gebracht. De ondervrager stelt gerichte vragen, meestal aan iemand die terzake deskundig is. Zo leren de kijkers iets bij over bijvoorbeeld een vakgebied of actualiteit.

  1. Webinars

Webinars zijn de online variant van Seminars. Hierbij wordt er over een bepaald thema uitleg gegeven door een of meerdere experts. Vaak is er tijdens of na een webinar ook de mogelijkheid tot interactie, waarbij de kijkers vragen kunnen stellen aan de deskundigen.

  1. Reclamevideo’s

Reclamespotjes laten snel, meestal in een tijdspanne van 6 tot 60 seconden, iets zien, waarmee de makers van de clip een vooraf beoogd doel of ervaring nastreven bij het publiek. Dan kan zowel objectief en informatief als subjectief met veel emotie.

Deze laatste categorie staat eigenlijk het dichtst bij de traditionele reclame en daarom gaan we, zoals beloofd, hierop wat dieper in.

Wat zijn de voordelen van online reclame video’s of video ads?

  1. Je kunt vooraf je BESTE DOELGROEPEN bepalen

In tegenstelling tot tv-spots, waarbij je alleen door te programmeren voor of na een bepaalde uitzending een beetje kunt selecteren op doelgroep, kun je met video ads je doelgroep tot in detail specificeren. Hierdoor kun je met een veel kleiner advertentiebudget succesvol in contact komen met de gewenste kijkers.

  1. Er is een grote mate aan FLEXIBILITEIT

Een dag, een week, een maand adverteren? Tijdelijk aan- of uitzetten van een campagne? Aanpassingen maken of varianten van video’s maken? Heel snel inspelen op de actualiteit? En ga zo maar door…

Met online reclamespotjes ben je superflexibel en hierdoor altijd vernieuwend, heel efficiënt met je advertentiebudget bezig.

  1. Je staat altijd PRIMETIME in contact met je individuele kijker

Iedere viewer geniet van persoonlijke primetime als zij of hij een ‘momentje’ heeft op de smartphone. Even bij de koffie, tijdens de middagpauze of wachtend op een treinstation. Op dat moment komt jouw video ad voorbij en maak je dus met haar of hem prime time contact.

  1. Je kunt MAATWERK STORYTELLING inzetten voor je campagne

Gebruik kortere en langere promo video’s om in combinatie het hele verhaal te laten vertellen. Google Ads spreekt bijvoorbeeld over de methodiek: voorproefje – versterken – herhalen. Ook kun je met remarketing een volgende video tonen aan een viewer die al een branding ad heeft gezien. Zo kun je kijkers uit je doelpubliek vanuit een awareness fase via overweging naar een call-to-action bewegen.

Wat werkt voor jouw propositie het beste?

Voor deze mini-films ligt geen one-for-all script op de plank. Wat voor je brand, product of dienst het beste werkt, zul je dus zelf moeten ontdekken. We geven je wel  alvast enkele tools, die je bij de productie van je video ads mag gebruiken, om beter te scoren:

SNELHEID staat voorop, want je publiek haakt snel af
ZOOM IN, want de meest viewers kijken op hun smartphone
VERRAS je doelgroep telkens opnieuw met je creativiteit en
CONNECTEER door het persoonlijk te maken en een emotie op te roepen

Verder is het een kwestie van uitproberen, analyseren, evalueren en zo steeds beter worden, misschien wel viral gaan… having the time of your life!

Heb je geen studio, copywriters of crew ter beschikking?
Stuur ons een mailtje en we helpen je graag verder. 🎬 😉 👌