Categorie

Google vindt het liedje dat vastzit in je hoofd

Het gevoel is je waarschijnlijk niet onbekend. Je zit al een paar dagen met een liedje in je hoofd maar je hebt geen idee wat de titel is. Goed, je kan het nummer dan wel opzoeken aan de hand van de songtekst maar als je niet veel meer dan “yeah, yeah, yeah” of “hmm, hmm, hmm” weet in te geven, is je zoektocht onbegonnen werk. Of tenminste, dat was zo. Sinds vorige week is het echter mogelijk om via Google naar specifieke nummers te zoeken door ze simpelweg te neuriën. 

Dit is het einde van nummers die eindeloos in je hoofd lijken vast te zitten.

Google, what’s that song?

Ja, je hebt het goed gelezen. Sinds midden oktober (2020) heeft Google de super handige “Hum to Search”-feature toegevoegd aan de op artificial intelligence gebaseerde Google Assistant. “Hum to Search” herkent de liedjes die jij neuriet. Om de functie te gebruiken, moet je op het microfoontje klikken dat je in de zoekbalk van de Google Assistent vindt. Vervolgens zeg je “What’s that song” en neurie je het nummer dat je wilt vinden. Dan gaat Google aan het werk en toont ie je enkele suggesties waarvan de kans groot is dat jouw liedje er tussen zit. Bovendien hoeft de toonhoogte van het nummer dat je neuriet niet per sé juist te zitten om een match te vinden.

Je kan de melodie van een nummer namelijk vergelijken met een vingerafdruk.

Dit begeleidende filmpje maakt meteen duidelijk hoe de nieuwe functie werkt.

En hoe zit dit dan het technisch in elkaar?

De zoekmodellen die “Hum to Search” hanteert, zijn gemaakt om een melodie te herkennen in gezang, gefluit, geneurie en de studio-opnames van liedjes. Wanneer het machine learning-model een deuntje identificeert, wordt het omgezet in een numerieke reeks die de melodie van het nummer vertegenwoordigt. Je kan de melodie van een nummer namelijk vergelijken met een vingerafdruk. Elk nummer heeft een eigen unieke identiteit en in de database van Google worden de gelijkaardige vingerafdrukken aan elkaar gekoppeld. Het algoritme vergelijkt namelijk de vingerafdruk van wat je neuriet met de vingerafdruk van nummers die over de hele wereld beschikbaar zijn.

Momenteel is “Hum to Search” alleen nog maar beschikbaar in het Engels. Maar Google heeft beloofd dat er snel updates zullen komen om de software te verbeteren en om de feature in verschillende talen beschikbaar te maken. Wees dus niet te verrast wanneer je binnenkort iedereen tegen zijn smartphone ziet neuriën. En probeer de nieuwe functie nu alvast zelf uit.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste digitale en marketing nieuwtjes? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.