Films, boeken, content … Een goed verhaal blijft hangen en wordt met plezier gedeeld. Dat is de kracht van storytelling. Om een publiek te overtuigen zijn harde cijfers en rationele argumenten niet altijd voldoende. Wil je als merk relevant zijn? Dan moet je een beroep doen op de emotie van mensen. Of je ze nu even laat ontsnappen met een pakkend verhaal of liever inzet op humor, storytelling verbindt je merk aan een diepere ervaring.
Storytelling verbindt je merk aan een diepere ervaring
Neem nu Coca-Cola, dit merk maakt in bijna iedere campagne gebruik van storytelling om met potentiële klanten te connecteren. Ze linken zichzelf aan emotioneel geladen verhalen en gebruiken telkens weer hetzelfde uitgangspunt namelijk ‘het delen van geluk’. Dat zie je in de kerstcampagnes met de Kerstman in de hoofdrol, maar ook in de zomercampagnes komt dit thema terug.
Storytelling is een techniek waarop de miljoenenbusiness van de reclamewereld of de filmindustrie is gebaseerd.
Televisiespots en radioreclame zijn om budgettaire reden vooral voor de grote spelers op de markt weggelegd. Maar dankzij sociale media krijgen kmo’s de kans om hun boodschap over te brengen op platformen waar er veel publiek aanwezig is. Ondanks het ‘vluchtige’ karakter van sociale media, bieden deze platformen heel wat kansen tot goede storytelling. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar de Facebookpagina van Bol.com. Hun content bestaat uit herkenbare situaties omtrent de producten die ze verkopen. Dit zorgt vaak voor hilarische posts die op heel wat engagement kunnen rekenen.
Storytelling kan je helpen om je doelgroep van je product of dienst te overtuigen. Het is een goede manier om je merkbelofte in de kijker te zetten of om de werking van je bedrijf of product uit te leggen. Verhalen verkopen nu eenmaal beter dan logica en cijfers. Storytelling is een techniek waarop de miljoenenbusiness van de reclamewereld of de filmindustrie is gebaseerd. Deze techniek heeft zijn nut dus al bewezen. Maar zelfs lang daarvoor werd de kracht van verhalen reeds toegepast om de maatschappij te handhaven. Denk bijvoorbeeld aan mythes uit de Griekse en Romeinse tijd. Zij werden verteld om uit te leggen hoe een goede burger zich diende te gedragen. De bijbel doet hetzelfde. Religieuze verhalen waren de manier om de regels in deze oude maatschappijen duidelijk te maken. Zonder deze verhalen was samenleven in een grote groep niet mogelijk.
Ieder geslaagd verhaal maakt gebruik van drie hoofdingrediënten
Vroeger of nu? Ieder geslaagd verhaal maakt gebruik van drie hoofdingrediënten: een hoofdpersonage, een incident en een conflict.
Hoofdpersonage
Het hoofdpersonage is de spilfiguur waar het verhaal om draait. Dit kan een persoon zijn die in een bepaalde situatie terecht komt. Maar de held van het verhaal kan evengoed een bedrijf, product of dienst zijn.
Incident
Een verhaal begint altijd met een incident. Het is de beweegreden van de hoofdrolspeler. In boeken en films zorgt dit incident ervoor dat de held een journey doormaakt. In een reclamecontext kan dit incident letterlijk een buyer’s journey in gang zetten. Maar ook fantasierijkere journeys zijn een mogelijkheid zoals dit iconische spotje van Nike.
In communicatie komt het er op neer om het ‘waarom’ als uitgangspunt te nemen in je verhaal. De meeste bedrijfscommunicatie spreekt echter over het ‘hoe’ en ‘wat’. Men kan uren vertellen over ‘wat’ men doet en nog langer over ‘hoe’ ze dit aanpakken. Maar wat je merk onderscheidt is het ‘waarom’. En daarmee bedoelen we niet het maken van winst, producten of diensten. De ‘waarom’ waar jij naar op zoek moet gaan, kan je vergelijken met de beweegreden achter een vriendschap. Vrienden houden niet van wat je doet maar wel van wie je bent.
Conflict
Het conflict wordt gevormd door de moeilijkheden die het hoofdpersonage onderweg tegenkomt. Ze verhinderen hem zijn doel te bereiken en stapelen zich op tot een hoogtepunt. In films is dit bijvoorbeeld het eindgevecht.
Zit er te weinig conflict in een verhaal of doet er geen hoofdrolspeler mee? Dan zal je boodschap weinig inspirerend zijn. Deze drie ingrediënten van storytelling helpen het publiek om op een emotioneel niveau met je merk te identificeren. Ben je ooit naar een lezing geweest waar jij je achteraf bitter weinig van herinnerde? Dat ligt niet aan een gebrek aan concentratie maar aan een tekort aan een van deze ingrediënten.
Kortom, door verhalen te vertellen kan je je merk een boost geven. Storytelling werkt omdat het lezers betrekt bij een groter verhaal dat zowel de emotionele als de rationele kant van onze hersenen aanspreekt.
Extra tips
Trek de aandacht
Een hoofdrolspeler, een incident en een conflict helpen de aandacht van je publiek vast te houden. Voor je de aandacht kunt vasthouden, moet je vandaag de dag ook een manier vinden om de aandacht trekken. Het wordt steeds moeilijker om op te vallen tussen alle content op Facebook, Instagram en YouTube. Ga voor een campagne die outside the box is. En denk eraan, de eerste drie seconden zijn de belangrijkste beslissingsfactor bij online video’s.
2+2 is zoveel meer dan 4
De tweede tip die we nog even willen meegeven is dat je je publiek niet moet onderschatten. Een voorgekauwd verhaal is veel saaier dan een verhaal waarbij je zelf de puzzelstukjes moet samenleggen. Experimenteer dus met de verhaallijn en speel met de montage. Een voorspelbaar plot vindt niemand interessant. Dat is de reden waarom 2+2 zoveel meer is dan 4. De gerenommeerde filmregisseur David Lynch heeft deze techniek zeer goed onder de knie. Bestudeer gerust eens enkele van zijn films en oordeel zelf hoe intrigerend het kan zijn om puzzelstukjes samen te leggen.
Wil je onze hulp bij het implementeren van storytelling in je marketing? Contacteer ons nu!