Categorie

SemVer: semantic versioning

SemVer, heb je daar al ooit van gehoord? Wel, SemVer staat voor semantic versioning. Wanneer je een website of een app uitbrengt, heeft die een versienummer nodig. Dit helpt gebruikers en ontwikkelaars te begrijpen in welk stadium de software zich bevindt. Voor SemVer wordt een algemeen sjabloon gebruikt dat iedereen begrijpt. Met SemVer kunnen we bijhouden wat er is toegevoegd of verwijderd. Het kan heel hectisch worden tijdens het ontwikkelen van een website. Zeker in vroege stadia, is het handig om te verwijzen naar de dingen die zijn toegevoegd of gerepareerd. 

Je hebt vast wel eens zulke cijfertjes zien staan bij een app, programma of website: 2.1.3, 1.5.2, 1.3.1 … Dit cijfer is de SemVer aanduiding van de softwareversie.

SemVer is een nobele onbekende voor de meeste non-developers, maar een beminde vriend van vele developers. Je hebt vast wel eens zulke cijfertjes zien staan bij een app, programma of website: 2.1.3, 1.5.2, 1.3.1 … Dit cijfer is de SemVer aanduiding van de softwareversie.

Maar wist je dat je het concept van SemVer ook kan toepassen op vele andere dingen in het dagelijks (werk)leven? Denk maar aan speeches, designs, plannen …

Komen deze titels je bekend voor?

  • Cover-v1.pdf
  • Cover-v1-echt.pdf
  • Cover-v2-correcties1.pdf
  • Cover-v3-correcties

Dankzij SemVer nummer en label je dingen op een universele manier. Want er zit wel degelijk een eenvoudige logica achter.

Na een tijdje worden dit soort aanduidingen onoverzichtelijk en brengen ze de nodige frustraties met zich mee. Zeker wanneer je in teamverband werkt en iedereen zijn eigen aanduidingen gebruikt. Dankzij SemVer nummer en label je dingen op een universele manier. Want er zit wel degelijk een eenvoudige logica achter.

Laten we beginnen met de structuur: MAJOR.MINOR.PATCH

MAJOR.MINOR.PATCH staat voor de structuur van de nummering. Major komt eerst, daarna minor en dan pas patch.

1. Major

Major slaat op een hele grote verandering, zodanig groot dat bijna alles anders is. Major updates zijn meestal niet compatibel met de vorige versie. Hierdoor moeten consumenten een update uitvoeren voor ze met de nieuwe versie aan de slag kunnen. Major toegepast op andere werkdomeinen zou volgende situaties kunnen aanduiden.

  • Grafisch ontwerp: je hebt een volledig nieuwe huisstijl toegevoegd in een magazine.
  • Architectuur: je hebt een bepaald plan volledig moeten hertekenen.
  • Speech: je hebt de speech helemaal opnieuw geschreven.

2. Minor

Minor staat voor kleine updates die consumenten vrij kunnen uitvoeren zonder een app opnieuw te moeten installeren. Er is slechts een klein deel aangepast, toegevoegd of verwijderd.

  • Grafisch ontwerp: je hebt een hoofdstuk toegevoegd aan een magazine.
  • Architectuur: je hebt een nieuwe verdieping uitgetekend.
  • Speech: je hebt de inleiding herschreven.

3. Patch

Patch zijn kleine wijzigingen, zoals een bugfix of prestatieverbeteringen. Dit kan je vergelijken met het aanpassen van een schrijffout in een tekst.

  • Grafisch ontwerp: je hebt enkele foto’s moeten aanpassen in een magazine.
  • Architectuur: je hebt wat correcties aangebracht in een bestaand plan.
  • Speech: je hebt enkele zinnen herschreven.

Ontdek meer informatie over SemVer via https://semver.org/.

Heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van je website? Contacteer ons nu!