Als je onze blog over inclusiviteit las, dan ken je het belang ervan in onze samenleving én in de marketing- en reclamewereld. Het is niet alleen een opkomende trend, maar het is van cruciaal belang dat websites technisch toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.
Digitale uitsluiting met sociaal isolement als gevolg
Belgian Disability Forum vzw schrijft: “Digitaliseren kan niet exclusief zijn.” En gelijk hebben ze: genieten van informatie en diensten die online beschikbaar zijn, is een recht voor iedereen. Websites die niet toegankelijk zijn, sluiten een groot deel van de bevolking uit, we spreken dan van digitale uitsluiting. En wanneer er sprake is van digitale uitsluiting, kan sociaal isolement een gevolg zijn.
Facts & Figures
Het is belangrijk om te begrijpen hoe groot de impact van digitale uitsluiting is. We tonen je daarom enkele cijfers en feiten over inclusiviteit in België.
- Volgens het Belgische statistiekbureau Statbel had ongeveer 16% van de Belgische bevolking een handicap in 2020. Dat komt neer op zo’n 1,8 miljoen mensen!
- Van deze 1,8 miljoen mensen heeft ongeveer 27% een visuele beperking, 24% een motorische beperking en 15% een auditieve beperking.
- Volgens Van Lent Systems hebben ongeveer 2 op 100 personen in België een visuele handicap. Daarvan is 1 op 1000 mensen blind. In België spreken we dus over 230.000 mensen met een visuele handicap en 11.500 mensen die blind zijn.
- Volgens een onderzoek van Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum in België, had in 2019 bijna 60% van de personen met een handicap in België al problemen ondervonden bij het gebruik van digitale diensten, zoals websites.
Er is dus een aanzienlijk aantal mensen met een auditieve, visuele of motorische beperking die mogelijk moeite hebben om toegang te krijgen tot digitale diensten. Het is daarom van groot belang dat we ons bewust zijn van deze problematiek en actie ondernemen.
Een krachtige oplossing
Tegenwoordig bestaan er allerlei manieren die helpen om je website toegankelijk te maken voor een breed scala aan gebruikers. Inclusief mensen met visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen. Deze mogelijkheden bieden krachtige oplossingen die gebruikmaken van de nieuwste technologieën, en zo de websites toegankelijker maken.
Met behulp van een gespecialiseerde oplossing maken wij verschillende aanpassingen. Concreet voegen we een laagje toe aan de website, waarmee gebruikers toegang krijgen tot een aantal functies die hen kunnen helpen bij het navigeren op de website. Zo kunnen gebruikers de tekstgrootte vergroten of verkleinen, het contrast aanpassen, alternatieve tekst voor afbeeldingen toevoegen, teksten laten voorlezen, en meer. Deze aanpassingen maken het voor mensen met verschillende beperkingen mogelijk om de inhoud van de website gemakkelijker te begrijpen en te gebruiken.
Dat klinkt allemaal wel heel goed, maar is dat niet ontzettend ingewikkeld?
Nee hoor! Bij PSG helpen we je graag bij het compatibel en inclusief maken van je website. Jij hoeft je verder geen zorgen te maken en kan zonder zorgen de eerste stappen zetten richting een inclusieve marketingstrategie!
Heb je meer uitleg nodig, of ben je helemaal overtuigd?
Neem contact met ons en wij helpen je graag verder!