Categorie

Nieuwe btw-regel voor webshops vanaf 1 juli!

Om hun cliënteel te blijven bereiken, hebben heel wat ondernemers tijdens de coronacrisis een webshop geopend. Klinkt dat herkenbaar? Let dan even op, want de btw-regelgeving ‘verkopen op afstand’ ondergaat een grondige wijziging op 1 juli 2021. 

In het huidige systeem mag je het Belgische btw-stelsel toepassen op buitenlandse verkopen, tot op een zeker limiet. Deze limieten zijn momenteel niet gelijk voor elk land. Zo ligt de drempel voor de meeste Europese landen op € 35.000 en voor Italië en Nederland zelfs op € 100.000.

Vanaf 1 juli geldt er echter een globale limiet van € 10.000 voor alle webshopverkopen aan particulieren samen, ongeacht waar ze wonen.

Als Belgische handelaar zal je dus veel sneller de btw moeten aanrekenen van het land van aankomst van de goederen. Per land zal je moeten nagaan welke btw-tarieven van toepassing zijn op een product. Stel, je zit voor de eerste helft van het jaar om is, al over die € 10.000 aan buitenlandse verkopen? Dan moet je vanaf 1 juli onmiddellijk starten met het toepassen van de nieuwe btw-regelgeving op je buitenlandse verkopen. 

Maar er is ook goed nieuws!

Haal dus even adem voordat je in een vlaag van paniek je hele webshop opdoekt. Om het Europese handelaars gemakkelijker te maken, kan je vanaf juli gebruikmaken van het OSS-systeem (One-Stop-Shop)

Het OSS-systeem is een handige werkwijze die vermijdt dat iedere handelaar met een webshop in elke EU-lidstaat een btw-nummer moeten aanvragen. Deze vereenvoudiging zorgt ervoor dat je per kwartaal slechts één globale btw-aangifte moet doen voor al je buitenlandse webshopverkopen. In de aangifte zal je wel duidelijk het onderscheid moeten aangeven tussen de verkopen in de verschillende lidstaten. Tevens moet je er ook telkens de toegepaste btw-tarieven bij vermelden. 

Weet je nu al zeker dat je in de buurt of over die € 10.000 aan webshopverkopen komt? Zorg er dan zeker voor dat jij je tijdig registreert voor het nieuwe OSS-systeem. Registreren kan al vanaf vandaag via INTERVAT.

Ben je geregistreerd? Dan kan je vanaf juli onmiddellijk gebruikmaken van het OSS-systeem.

Wil je graag jouw eigen webshop opstarten? Of wil je graag meer info over dit topic? Wij helpen je graag verder! Twijfel niet en contacteer ons.