Categorie

Goede back-ups komen in drievoud!

We zijn het allemaal wel al eens op Facebook tegengekomen: vriendelijk koppel doet een oproep want ze hebben een fototoestel gevonden op vakantie boordevol mooie vakantiefoto’s van een gezin. ‘Wie kent deze mensen? Help mee zoeken!’. Soms kennen deze verhalen een happy ending en komt de verloren SD-kaart terecht bij de rechtmatige eigenaars, maar al te vaak zal dit niet het geval zijn en is het vloeken omdat er geen back-up werd gemaakt. 

Tegenwoordig werken we steeds meer online waardoor ons leven vergemakkelijkt wordt en er automatische back-ups gemaakt worden op de drive. Maar iedereen zal zich nog wel een moment herinneren dat je net klaar was met een scriptie of taak en je computer het net op dat moment begaf en het al net iets te lang was geleden dat je op ‘save’ had geklikt …

Maar, wat is dat nu precies? Een goede back-up? 

Laten we beginnen met het beschrijven van wat GEEN goede back-up is:

  1. Een back-up op je SD kaart die nog in je laptop steekt, is geen goede back-up.
  2. Een back-up op een externe harde schijf die vlak naast je laptop staat, is geen goede back-up. Wat als er brand uitbreekt?
  3. Een back-up van je Gmail, op een andere Gmail, is geen goede back-up.
  4. Een bestand in een andere folder kopiëren, is geen goede back-up.
  5. Je bestanden op de SD van je camera laten staan, is geen goede back-up.

Om wel goede back-ups te maken, geven we je graag deze tips mee. 

3-2-1 Heilige Drievuldigheid

Zoals het spreekwoord zegt, ‘al het goede komt in drievoud’. Dit is absoluut van toepassing voor back-ups. Er bestaat niet iets zoals ‘de beste backup methode’ omdat dit sterk afhankelijk is van organisatie tot organisatie en van persoon tot persoon. Maar, de ‘Heilige Drievuldigheid’ is hier wel van toepassing. Meer bepaald de 3-2-1 techniek.

Maak minstens 3 kopieën
Maak minstens 3 kopieën van je cruciale data. Let op, deze 3 kopieën mogen uiteraard niet op dezelfde media worden opgeslagen!

Gebruik minstens 2 soorten media
Sla je back-ups op verschillende media op. Een externe harde schijf, een SD kaart, Google drive, Apple cloud, een USB-stick. Denk eraan dat de levensduur van verschillende media verschilt en leg de verschillende media best ook op verschillende plaatsen. In het slechtste geval verlies je je back-ups in een woningbrand en ben je nog alles kwijt. 

Sla je back-ups op minstens 1 externe locatie op
Better safe than sorry! Plaats een back-up op een fysiek externe locatie. Idealiter op een of andere cloud provider zoals Google of Dropbox. Vertrouw je dit niet door juridische aspecten? Je kan altijd een externe harde schijf in een kluis bij de bank leggen of bij een persoon die je vertrouwt. 

De 3-2-1 regel is gemakkelijk toe te passen, vraagt niet veel inspanning en zal je op een dag nog heel veel gemoedsrust en plezier opleveren!