Categorie

Zijn linkshandigen creatiever?

Michelangelo, Aristoteles, da Vinci, Gandhi, Rubens, David Bowie, Nietzsche, Jean-Paul Gaultier, Paul McCartney, Barack Obama en onze zaakvoerder Kurt Dekeyzer hebben twee dingen gemeenschappelijk. Ze zijn allemaal linkshandig en ze zijn allemaal behoorlijk creatief. 

Hoe komt dat? Zijn linkshandigen echt creatiever dan rechtshandigen? Het antwoord op die vraag is ja en nee. Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit in Groningen blijkt dat linkshandigheid op zichzelf een persoon niet creatiever maakt. Er werd wel ontdekt dat personen die nauwelijks een voorkeur hebben van hand creatiever zijn dan gemiddeld. Dit zijn personen die dus graag met links en rechts werken. En niet toevallig komt dit gebrek aan voorkeur vaker bij linkshandigen voor. 

Op veel plekken in de wereld wordt het bij linkshandigen er nog steeds in gedrild om hun rechterhand te gebruiken.

Ken je een oudere persoon die linkshandig is? Dan is de kans groot dat hij of zij op school toch met rechts moest schrijven. Op veel plekken in de wereld wordt het bij linkshandigen er nog steeds in gedrild om hun rechterhand te gebruiken. De rechterhand wordt vaak als enige ‘goede’ hand beschouwd.

Pennen, scharen, strijkijzers, naaimachines, blikopeners … Belangrijke dagdagelijkse voorwerpen en gereedschappen zijn ontworpen voor gebruik door rechtshandigen. Hierdoor ondervinden linkshandigen een hoger ongevallenpercentage en zijn ze tijdens het gebruik van deze items in het nadeel. Onvrijwillig leren ze met hun rechterhand werken, waardoor soms de voorkeur van hand verdwijnt.

Dus wanneer je deze denkpiste volgt, zou je inderdaad kunnen stellen dat linkshandigen meer creatieve aanleg hebben dan rechtshandigen. Mysterie opgelost!